BAGAJUL DE VACANTA

bagajul de vacanta

In continuare ne-am propus sa va oferim cateva sfaturi legat de ce e bine sa aveti cu d-voastra in, ce bunuri puteti transporta  in bagaje si in ce cantitati. Dimensiunile bagajelor, greutatea lor maxima admisa si lista bunurilor permise/interzise difera in functie de tara de destinatie, mijlocul de transport si de compania transportatoare.

In cazul calatoriei cu avionul puteti avea trei tipuri de bagaje: bagaj de mana, bagaj de cala si bagaj special.

  1. Bagajul de mana (pe care il luati cu d-voastra in avion) poate avea o greutate de pana la 10 kg. Companiile aeriene low-cost in general impun si o dimensiune maxima (ex. 56 x 45 x 25cm).  In acest bagaj e interzis sa transportati obiecte ce pot fi considerate periculoase (forfecuta, ace, aparate de ras, pantofi cu toc ascutit, etc.) si lichide in recipiente mai mari de 100 ml. In schimb e  recomandat sa luati in bagajul de mana actele personale si documentele de calatorie, obiectele de valoare (bijuterii, bani, carduri bancare), medicamente pentru uz personal (daca este cazul) si aparatura de mici dimensiuni (aparat foto/video, tableta, laptop, etc.).
  2. Bagajul de cala (este transportat in cala avionului) poate avea o greutate intre 15 kg si 35 kg. La zborurile transatlantice companiile aeriene accepta si doua bagaje de cala/pers. In schimb companiile low-cost percep o taxa suplimentara pentru fiecare bagaj de cala transportat.

In acest bagaj puneti practic toate cele necesare calatoriei: articole de imbracaminte si incaltaminte (potrivite zonei in care calatoriti si activitatilor pe care le veti desfasura), produse cosmetice si de igiena personala (nu uitati de cremele cu protectie solara daca mergeti la plaja sau la schi), “trusa de urgenta” (medicamente, unguente, antiseptice, plasturi, ac si ata, etc.) si  alte articole in functie de preferinte (carti, ghiduri turistice, harti, reviste, integrame, etc.). Sfatul nostru este sa luati cu d-voastra articolele strict necesare calatoriei; MERGETI  DOAR IN VACANTA, NU VA MUTATI!

  1. Bagajele speciale  (echipamente sportive, carucioare, animale de companie, instrumente muzicale de mari dimensiuni, etc.) se transporta de obicei in cala avionului. Inainte de a achizitiona biletul de avion trebuie sa va interesati ce companie aeriana transporta ceea ce va intereseaza,  in ce conditii si ce taxe suplimentare se percep pentru acestea.

In cazul calatoriei cu autocarul sau masina nu aveti restrictii privind numarul de bagaje, greutate sau dimensiuni.

Indiferent de mijlocul de transport cu care calatoriti trebuie sa va supuneti restrictiilor de continut (tutun, alcool, produse alimentare) impuse de acordurile vamale si de compania transportatoare. De exemplu, daca calatoriti pe teritoriul UE nu aveti voie sa scoateti din tara mai mult de un cartus de tigari/persoana si un litru de alcool/persoana.  Pentru mai multe informatii legat de acest aspect puteti consulta website-ul Autoritatii Nationale a Vamilor www.customs.ro si website-urile companiei aeriene cu care calatoriti.