ACHIZITIONAREA VACANTEI IN AGENTIA DE TURISM

achizitionare

Dupa ce, cu ajutorul agentului de turism, ati gasit varianta potrivita pentru concediul d-voastra, urmeaza achizitionarea vacantei in agentia de turism. Pentru a avea siguranta ca ati apelat la o agentie autorizata si licentiata, va recomandam sa verificati documentele in baza carora functioneaza agentia (care de altfel trebuie sa fie afisate in agentie): certificat de inregistrare a societatii, brevet de turism, licenta de turism, polita de asigurare pentru riscul de insolventa sau faliment  si autorizatia de functionare.

Achizitionarea unei vacante presupune efectuarea unei rezervari (in cazul pachetelor turistice) sau a mai multor  rezervari (daca serviciile turistice se achizitioneaza separat) si achitarea cel putin a unui avans (in functie de situatie). Pentru rezervare va trebui sa prezentati agentului de turism un act de identitate valabil cel putin 6 luni de la data calatoriei (buletin, pasaport). Atentie! In cazul in care calatoriti cu mai multe persoane si nu aveti actele de identitate ale celorlalti, va trebui sa furnizati numele si prenumele corect si complet pentru toate persoanele, precum si alte date necesare (asa cum sunt trecute in actele de identitate) pentru ca documentele emise ulterior sa fie corecte.

In baza datelor furnizate, agentul de turism face rezervarile si intocmeste o serie de documente. E bine sa stiti care sunt acestea:

–          CONTRACTUL DE COMERCIALIZARE A SERVICIILOR TURISTICE, act ce se incheie in doua exemplare (unul pentru agentie si unul pentru turist) in care sunt mentionate toate serviciile rezervate, numele persoanelor care vor calatorii, conditiile de plata si renuntare, penalitati ce pot fi percepute , etc.

–          FACTURA  FISCALA SI CHITANTA (daca achitati in numerar); daca achitati prin transfer bancar pastrati ordinul de plata/foaia de depunere.

–          Odata rezervarile facute, agentia trebuie sa primeasca CONFIRMAREA REZERVARILOR de la furnizorii de servicii turistice, care poate dura pana la 48 ore in unele cazuri.

–          Dupa achitarea integrala a serviciilor vi se vor inmana DOCUMENTELE DE CALATORIE (dupa caz: voucher pentru cazare si masa, bilete de avion, bilete de intrare la evenimente, voucher pentru transferuri sau rent-a-car, asigurari medicale de calatorie, etc.).

In unele cazuri, se mai face o informare inainte cu cateva zile de plecarea in concediu legata de persoana si numarul de telefon de contact la punctul de plecare/cel de sosire, locul si ora de imbarcare si alte informatii necesare pentru buna desfasurare a calatoriei.

Nu uitati sa aveti la d-voastra datele de contact ale agentiei de turism de unde ati achizitionat serviciile turistice, pentru a putea  apela la aceasta in cazul in care apar diverse probleme sau situatii neprevazute. In cazul in care calatoriti cu grup organizat cel mai bine e sa apelati in primul rand la reprezentantul agentiei/ghidul aflat la fata locului.

In continuare ne propunem sa va explicam ce inseamna calatoria cu grup organizat. De aceea tema dezbatuta va fi: desfasurarea calatoriei cu grup organizat.